ИНФО

ИНФО
Представљени резултати ИПА пројекта Развој електронског пословања

Представљени резултати ИПА пројекта Развој електронског пословања

На завршној конференцији „Развој електронског пословања у Србији – достигнућа и изазови“ која је одржана 16. новембра 2016. године у Београду, предстваљени су резултати ИПА пројекта Развој електронског пословања у протекле две године. Пројекат, који је финансирала Европска унија, а реализован је у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством привреде, је имао за циљ да упозна потрошаче који купују на интернету са њиховим правима.

На конференцији је била одржана и свечана додела сертификата представницима малих и средњих предузећа која су достигла високе стандарде у електронској трговини за добијање ознаке поверења (Е-Трустмарк). Сврха Е-Трустмарк ознаке је унапређење квалитета домаћих интернет продавница и успостављење поверења између интернет трговаца и потрошача који купују преко интернета. Током трајања Пројекта укупно 66 малих и средњих предузећа и предузетника добило је ову ознаку поверења и тиме допринело развоју електронског пословања у Србији. Сертификате су представницима малих и средњих предузећа уручили Штефен Худолин, шеф II сектора операција Делегације ЕУ у Србији, и Весна Ковач, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Уводна излагања одржали су Оскap Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске уније у Србији, Весна Ковач, државни секретар, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Катарина Обрадовић Јовановић, помоћник министра, Министарство привреде и Маја Пејчић, директорка Сектора за управљање пројектима Развојне агенције Србије.

Овим поводом, Оскар Бенедикт је истакао да је развој електронског пословања у Србији неизбежно за даљи привредни раст, остварење профита и нова радна места, као и да ће ЕУ наставити да подржава развој електронског пословања у Србији.

Обраћајући се присутнима, Весна Ковач је истакла да Србија има амбициозне планове за развој електронског пословања и електронске управе. Она је додала да ће у складу са Стратегијом развоја информационог друштва до 2020. године, циљ бити развој електронске трговине, малих и средњих предузећа и домаћег приватног сектора.

Пројектне резултате и достигнућа представио је Лешек Јакубовски, вођа Пројекта, и том приликом истакао да су, у протекле две године, организоване бројне радионице и тренинзи за више од 700 представника малих и средњих предузећа о електронском пословању и електронској трговини, а све у циљу како би препознали значај електронског пословања за повећање конкурентности и снижење трошкова пословања.

У циљу повећања поверења е-потрошача у е-трговину, Пројекат је у сарадњи са Сектором за заштиту потрошача, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, израдио специјализовану Интернет платформу www.e-dukator.rs, прву те врсте у Србији, а која је развијена са циљем да информише и едукује грађане Србије о њиховим потрошачким правима зарад безбедније куповине на интернету. Интернет платформа је представљена у 15 већих градова Републике Србије, где су учешће узели и представници Сектора за заштиту потрошача, Невена Праизовић и Стефан Цветковић. Више од 2000 грађана добило је сертификат на овој платформи о познавању својих потрошачких права.

У другом делу конференције, након представљених пројектних резултата, о аспектима е-фактурисања говорио је Панајотис Зафиропулос, главни експерт на пројекту, док је о будућности Е-Трустамрк-а у Србији говорио Небојша Ђурић из Центра за развој е-трговине и заштиту потрошача на Интернету.

Print