ИНФО

ИНФО
Одржана TAIEX радионица на тему „ Непоштена пословна пракса“

Одржана TAIEX радионица на тему „ Непоштена пословна пракса“

У Београду, 21. и 22. септембра 2016. године, одржана је ТAIEX радионица на тему „Непоштена пословна пракса“ коју је Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало у сарадњи са Европском комисијом.

Радионица је организована како би експерти Европске комисије поделили своја знања са представницима Министарства који који прате тржиште у смислу препознавања непоштене пословне праксе. Неке од тема које су анализиране током радионице су: критеријуми за идентификацију типичних случајева непоштене пословне праксе и неправичних уговорних одредби, облици непоштене пословне праксе, насртљива пословна пракса, као и механизми за санкционисање такве праксе. 

Радионицу је отворила Весна Новаковић, помоћник министра за заштиту потрошача, и том приликом истакла да је у важећем Закону о заштити потрошача посебна пажња посвећена непоштеној пословној пракси, као и да су прописани критеријуми за њено препознавање, појавни облици и листа понашања која се сматрају обмањујућом и насртљивом пословном праксом.

Обраћајући се присутнима, Весна Новаковић је истакла да трговци, у циљу стимулисања продаје и повећања промета, често подлежу непоштеној пословној пракси. Такође је додала да Закон о заштити потрошача двоструко санкционише овакав начин пословања  кроз спровођење инспекцијског надзора, као и кроз нови поступак заштите колективног интереса потрошача који се спроводи у оквиру Сектора за заштиту потрошача, Министарства трговине, туризма и телекомуникација. 

Истичући висок ниво усаглашености нашег и европског законодавства, Новаковић је нагласила да је, поред створеног амбијента за ефикасно спровођење инструмената заштите у борби против непоштене пословне праксе, непоходно унапредити практично знање и вештине како би се правилно уочили, утврдили и санкционисали сви појавни облици а у чему ће помоћи експерти из ЕУ.

Своја искуства у преношењу правних тековина у национално законодавство и примере примене поделили су експерти из региона и других земаља чланица: Емил Алексијев (Министарство економије, Бугарска), Андрејка Грлић (Тржишни инспекторат Словеније), Панос Гредис (Европска организација за јавно право, Грчка) и Јенс Карстен (Универзитет Врије Брисел, Белгија). Радионици су присуствовали Лидија Стојановић, помоћник министра и главни тржишни инспектор и релевантни представници Сектора тржишне инспекције из седишта Министарства и различитих подручних јединица, Сектора за заштиту потрошача, Сектора за нормативне, управне и послове европских интеграција и Сектора туристичке инспекције, као и представници невладиних организација.

 

Print