ИНФО

ИНФО
Одржана свечана додела сертификата за ознаку поверења у електронској трговини (Е-Трустмарк)

Одржана свечана додела сертификата за ознаку поверења у електронској трговини (Е-Трустмарк)

У уторак, 14. јуна 2016. године, у Београду одржана је свечана додела сертификата представницима малих и средњих предузећа за достизање високих стандарда у електронској трговини. Сертификате је добило тридесет пет малих и средњих предузећа и предузетника на основу испуњених критеријума који су дефинисани у оквиру пројекта. Додела ознаке поверења (Е-Трустмарк) је организована у оквиру активности ИПА пројекта Развој електронског пословања, који финансира Европска Унија, а реализује се у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством привреде Србије.

Скупу су присуствовали представници: Делегације ЕУ у Србији; Министарства трговине, туризма и телекомуникација; Министарства привреде; Развојне агенције Србије; удружења и савеза удружења за заштиту потрошача, као и представници малих и средњих предузећа.

Е-Трустмарк је ознака, слика или лого у електронској трговини који се приказује на сајту неке организације, чиме се потврђује да је тај сајт безбедан за куповину. Сврха Е-Трустмарк ознаке је унапређење квалитета домаћих интернет продавница и успостављење поверења између интернет трговаца и потрошача који купују преко интернета. Мала и средња предузећа и предузетници који су стекли право да на свом вебсајту прикажу ознаку поверења доказали су да: пружају јасне информације о својој компанији; послују у складу са законом; пружају јасне, тачне и детаљне информације о својим производима и процесу куповине; информишу потрошаче о њиховим правима која се односе на рекламацију и одустанак од уговора о куповини.

Ознака поверења у електронској трговини коју додељује Пројекат, важиће  од јуна 2016. године до новембра 2017. године.

Сертификате су уручили Оскар Бенедикт, заменик шефа Делагације ЕУ у Србији, и Весна Ковач, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Присутнима су се, такође, обратили и Лешек Јакубовски, вођа пројекта Развој електронског пословања, Весна Новаковић, в.д. помоћника министра за заштиту потрошача и Синиша Беговић, експерт на Пројекту.

Обраћајући се присутнима, Весна Ковач је истакла да је основна препрека електронске трговине у Србији страх потрошача према трговини преко интернета. "Увек страхујемо од тога да ће неко узети наше личне податке, да ће доћи до бројева наших кредитних картица. Имамо страх и немамо поверење у електронску трговину.” Такође, додала је да је код малих и средњих предузећа присутна неинформисаност, неспремност на едукацију, те да нема иницијативе за отварање нових канала маркетинга.

Након свечане доделе сертификате, представљена је и специјализована Интернет платформа www.e-dukator.rs, прва те врсте у Србији, која је развијена са циљем да информише и едукује грађане Србије о њиховим потрошачким правима зарад безбедније куповине на интернету.

„Нова интернет платформа је од изузетног значаја за потрошаче јер им омогућава да на једном месту добију све неопходне информације о предностима и ризицима интернет куповине. Важно је да нагласим да је едукација грађана о њиховим потрошачким правима наш континуиран задатак, у чијем обављању су сви актери у систему заштите потрошача  подједнако одговорни.“ истакла је Весна Новаковић.

Поред едукативног садржаја, ова платформа садржи и квиз са питањима из ове области, и свако ко тачно одговори на половину постављених питања добија сертификат о стеченом знању. Ово је била последња у низу од 15 промоција Интернет платформе, које су у претходна два месеца биле организоване у свим већим градовима Републике Србије.

Print