ИНФО

ИНФО
Помоћница министра Вишња Ракић на Конференцији „Јачање сарадње и размјена искустава носилаца заштите потрошача“

Помоћница министра Вишња Ракић на Конференцији „Јачање сарадње и размјена искустава носилаца заштите потрошача“

Помоћница министра Сектора за заштиту потрошача у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Вишња Ракић, учествовала је на Конференцији „Јачање сарадње и размјена искустава носилаца заштите потрошача“ у Бијељини, и том приликом истакла значај оваквог регионалног окупљања који за циљ има размену искустава свих носилаца политике заштите потрошача.

Конфернција, коју је организовало Министарство трговине и туризма Републике Српске, је одржана 23. и 24. октобра 2019. године у хотелу „Рас“, Етно село „ Станишићи“ у Бијељини, и имала је за циљ унапређење области заштите потрошача и побољшање сарадње носилаца заштите потрошача.

Ракић је на Конференцији истакла да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије урадило нацрт новог закона о заштити потрошача, као и петогодишњу Стартегију заштите потрошача, а чије се усвајање очекује до краја ове године.

„Један од приоритета Стратегије је едукација деце школског узраста, како би у будућности имали образоване и задовољне потрошаче и трговце“, истакла је Ракић и том приликом најавила увођење заштите потрошача у наставни план и програм.

„Приликом израде Нацрта закона и Стратегије, акценат смо ставили на вансудско решавање потрошачких спорова, зато што судски поступак траје дуго и често долази до застаревања предмета“, рекла је Ракић и додала да ће убудуће трговци бити у обавези да учествују у вансудском решавању потрошачких спорова и да њихово неодазивање доводи до прекршајног налога.

Присутнима се такође обратила и Министарка трговине и туризма Републике Српске, Сузана Гашић, која је реакла да је примарни циљ овог скупа размена искустава о проблемима са којима се суочавају потрошачи на терену и јачање сарадње у смеру што бољег образовања и заштите права потрошача.

Конференцији су присуствовали представници Министарства трговине, туризма и телекомуникације Републике Србије, Националне организације потрошача Србије, Организације потрошача Крагујевца, Федералног министарства трговине, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, Конкуренцијског савета БиХ,  Агенције за надзор над тржиштем БиХ,  удружења потрошача из Републике Српске и Омбудсман за заштиту потрошача БиХ.

Print