ИНФО

ИНФО

Светски дан потрошача

Светски дан потрошача установљен је одлуком Уједињених нација (УН) и први пут почео да се обележава 1983, а сваке године има неку посебну тему. Ове године тема је борба против лоше хране и биће посвећена кампањи за здраву и безбедну храну.

Обележавање Светског дана заштите потрошача је прилика да се скрене пажња поред осталог и на значај начина остваривања права потрошача и зато Министарство овај дан годинама обележава у сарадњи са организацијама као кључним партнерима у спровођењу политике заштите потрошача.

Како би помогли потрошачима у остваривању њихових права, Министарство трговине, туризма и телекомуникација финансира рад четири саветовалишта потрошача која воде удружења за заштиту потрошача на територији Београда, Војводине, Шумадије и Западне Србије и Јужне и Источне Србије. Охрабрује податак да су удружења постала препознатљивија у свом раду, па је тако 2014. године упућено скоро 17.000 пријава, у поређењу са 13.695 пријаве потрошача колико их је било 2013. године.

Ове године поводом 15. марта – Светског дана права потрошача, представници Министарства ће учествовати на скуповима у Крагујевцу и Нишу које ће организовати саветовалишта које финансира Министарство, а на којима ће бити представљени резултати рада саветовалишта, као и разултати анализа месних прерађевина и меда као део пројектних активности саветовалишта.

Print