ИНФО

ИНФО
Представљена Интернет платформа за потрошаче у Суботици

Представљена Интернет платформа за потрошаче у Суботици

Друга промоција Интернет платформе www.е-dukator.rs  одржана је 27. априла 2016. на Отвореном универзитету у Суботици, у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом ПАНОНРЕГ. На промоцији су говорили Лешек Јакубовски, вођа пројекта "Развој електронског пословања", Невена Праизовић, представник  Сектора за заштиту потрошача у оквиру Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Синиша Беговић, експерт на пројекту.

У истраживању које смо спровели у оквиру пројекта, утврђено је да око 34,5 посто грађана купује онлајн, користи дигиталне апликације и све дигиталне опције које нуди електронска трговина. Ако поредимо овај проценат, са процентом корисника који купују онлајн у Великој Британији, а који достиже 81 посто, видимо да постоји велики јаз у употреби електронске трговине и наш пројекат је зато овде, да то унапредимо. У оквиру наших пројектних задатака, развили смо посебну платформу, намењену потрошачима у е-трговини. Она им омогућава да сазнају више о својим правима, да унапреде своје знање и своје вештине. Платформа је едукативног каратктера и пружа могућност за самосертификацију“, истакао је Лешек Јакубовски, вођа пројекта.

Невена Праизовић из Сектора за заштиту потрошача Министарства трговине, туризма и телекомуникација говорила је о правима које потрошачи у Србији имају кад купују на интернету и истакла значај нове платформе за едукацију потрошача.

Са развојем модерних технологија, нарочито интернета, отвара се неслућен спектар могућности за трговину, а све је више потрошача који електронски купују робе и услуге. Ова интернет платформа намењена је грађанима, који имају прилику да упознају своја права и да полагањем онлајн теста, добију сертификат о познавању потрошачких права. То конкретно значи, да ће сутра када буду наручивали робу преко интернета, бити довољно информисани, да ће знати да прегледају сајт трговца, бити обазриви са чијег сајта наручују робу, бити сигурни да ће оно што наруче стићи на њихову адресу и упућени где могу да добију информацију о свим правима које произилазе из Закона о заштити потрошача”, нагласила је Праизовић.

Присутне представнике организација из Суботице са радом платформе упознао је Синиша Беговић, експерт за е-пословање на пројекту.

Он је указао на значај који овај сајт има у ширењу знања и информисању грађана Србије о њиховим правима кад купују на интернету.  

Промоције Интернет платформе биће, током маја и јуна, у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, удружењима за заштиту потрошача и Регионалним развојним агенцијама, одржане у још 13 градова широм Србије.

Print